keskiviikko 19. helmikuuta 2014

"Opiskelemaanhan tänne on tultu"

Valitettava totuus on se, että joudun ihanan unelmapuolivuotiseni aikana myös opiskelemaan. Siksipä ajattelinkin antaa teille pienen briiffauksen siitä, mitä oikeastaan täällä teen ja mitä kurssit pitävät sisällään. Ihan siltä varalta, että joku vaikkapa joskus tänne päätyy.

Periaatteessa mun kuuluu täällä suorittaa kolmekymmentä noppaa, aivan kuten Suomessakin tarkoituksena olisi. Siihen minä kunnianhimoisesti pyrin, saa nähdä mikä todellinen opintopistemäärä tulee olemaan - se riippuu aivan siitä, pääsenkö kaikkia tenttejäni läpi. Kaikkea en voi jäädä uusimaankaan, koska paluulento Suomeen on kesäkuun lopulla ja osa uusintatenteistä on vasta heinäkuun alussa.

Okei, niihin kursseihin:

International Communication, 10 ECTS (eli noppaa tutummin)
- Kurssilla käsitellään kaikenlaista kansainväliseen, ammatilliseen viestintään liittyvää - fokus on vahvasti eri kulttuurien eroissa ja siinä, miten voimme viestiä tehokkaasti ja ketään loukkaamatta kansainvälisissä työyhteisöissä. Kurssi on mielettömän kiinnostava, mutta puuhaa riittää: seitsemän luentoa, luento- ja kirjatentti sekä toisessa periodissa neljä laajaa ryhmätehtävää ja yksi essee.

Media and Journalistic Culture, 5 ECTS
- Uusi media ja sen historia, vaihtoehtoiset mediat, osallistuminen ja osallistaminen, bloggaus, Wikileaks, sananvapaus... Siinäpä joitakin aiheita tältä kurssilta. Kotitentti, tentti ja luennot. Mukava kurssi, eikä työmäärä vaikuta liian jäätävältä mutta we'll see.

Film analysis I ja II, yhteensä 10 ECTS
- Elokuva on aika paljon enemmän kuin vain se, mitä screeniltä näkyy puolentoista tunnin verran. Tällä kurssilla me keskitytään elokuvanteon kolmeen vaiheeseen - alkutuotantoon (okei tää sana ei niin sovi tähän) eli käsikirjoitukseen ja sensellaseen, varsinaiseen tuotantoon eli kuvaamiseen ja jälkituotantoon eli editointiin ja sensellaseen. Teorian tasolla totta kai, enhän mä missään ammattikorkeessa sentään opiskele. Oman hauskan pikku lisänsä tuo teknologia ja erilaiset elokuva-analyysiin liittyvät filosofiat. Käytännössä kurssi on luentoja, seminaareja, elokuvien katsomista, esseitä sekä presentaatioita.

Dutch Studies Lecture Series, 5 ECTS
- Kurssi koostuu luennoista, joilla jokaisella on oma teema: musiikkia, kolonialismia, elokuvaa, aatteita... Iltaluentoja seitsemästä yhdeksään (ai että, mun rytmin tuntien tiiätte että tää on tuskaa) ja lopuksi monivalintatentti. Haluaisin ajatella että tää on todellakin ihan piece of cake mutta sepä nähään sitten tenttipäivänä. Enivei, mielenkiintoista!

Jokaiseen kurssiin täällä kuuluu ihan helvetisti lukemista. Luennoille pitää valmistautua, läksyinä on kappaleita kirjoista tai artikkeleja. Opiskelijoilta odotetaan paljon ja se näkyy myös siinä, miten paljon täällä tehdään työtä. Kirjasto on auki kahteentoista yöllä ja varsinkin tenttiviikkojen aikaan siellä ihan oikeesti riittää populaa aamusta yömyöhään.

Arviointiasteikko on viidestä kymmeneen. Kympin saadakseen on likimain keksittävä uusi, mullistava teoria. Ysiäkään ei usein anneta, eli kasi on jo todella hyvä. Vitonen ei riitä läpipääsyyn, 5,5 riittää. Tunneille ei todellakaan tulla myöhässä. Suomalainen opiskelija = kollega -ajattelu ei täällä ihan päde. Kyseenalaistaa saa, mutta proffat ja muut valtaapitävät voivat tehdä aivan idioottimaisiakin päätöksiä ilman että kenelläkään muulla on siihen mitään sanottavaa.

Että semmosta. Täkäläisissä yliopistosysteemeissä on paljon hyvää, mutta jonkin verran huonoakin. Loppukaneettina voin todeta, että kyllä minä suomalaista yliopistoa arvostan niin maan perkeleesti. Sen mitä täältä voisin kuitenkin adoptoida, on tuo työmoraali. En uskonut ikinä sanovani näin, mutta Suomessa/Jyväskylän yliopistossa meidät opiskelijat usein päästetään vähän liian helpolla.

Näihin kuviin - mutta koska kuvia ei ole, niin - näihin tunnelmiin.
Pus,
Laura



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti